Ως νέος Μωάμεθ ο Πορθητής ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία μετά τη νίκη του - Τι σημαίνει η εκλογή του για την Ελλάδα
Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει φαντασμαγορική φιέστα στον ναό, ανήμερα της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Πόλης μετά τη σαρωτική του νίκη στις εκλογές.
Ο ακλόνητος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την Κυριακή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, μετά τις οποίες παραμένει κυρίαρχος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια.
Καθώς στεκόταν πάνω σε ένα λεωφορείο μπροστά από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους, που κυβερνά τα τελευταία 20 χρόνια την Τουρκία, απηύθυνε την ομιλία του μπροστά σε μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες που κρατούσε ένα ενθουσιώδης πλήθος.
"Το έθνος μας μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια", δήλωσε, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που τον ανάγκασε για πρώτη φορά να πάει σε δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,43% των ψηφοδελτίων, που ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο αρχηγός του κράτους έλαβε το 52,14% των ψήφων, έναντι 47,86% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του, του 74χρονου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχασε το στοίχημα της αλλαγής, της ειρήνης και της δημοκρατίας που υποσχόταν.
Αυθόρμητες συγκεντρώσεις σχηματίστηκαν παντού στις πόλεις όπου θριάμβευσε ο Ερντογάν, κυρίως στην καρδιά της Ανατολίας.
Ούτε η επιθυμία για αλλαγή και άνοιγμα μέρους του εκλογικού σώματος, ούτε ο μεγάλος πληθωρισμός στην Τουρκία, ούτε οι περιορισμοί στις ελευθερίες και οι υπερξουσίες μιας προεδρίας που έστειλε δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, δεν επηρέασαν την επιθυμία για ασφάλεια και σταθερότητα που είχε ήδη εκφραστεί στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ως νέος Μωάμεθ στην Αγιά Σοφιά
Ως νέος Μωάμεθ ο Πορθητής αναμένεται να εισέλθει το πρωί της Δευτέρας στην Αγία Σοφία ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του με ποσοστό που άγγιξε το 52%. Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Πόλης, πριν από 570 χρόνια, η προσευχή του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, που επι των ημερών του επαναλειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος, αναμένεται να συνδυαστεί με μια φαντασμαγορική φιέστα από αυτές που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) επιχειρώντας να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως νέο … Πορθητή. Αφήγημα, που όπως προέκυψε και από το αποτέλεσμα της κάλπης, ενστερνίζεται μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, παρόλο που ζει στα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήδη οι πιστοί ξεκίνησαν να προσέρχονται στην Αγία Σοφία για την πρωινή προσευχή, για να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης αλλά και να πανηγυρίσουν την επανεκλογή Ερντογάν.
- 50.000 νεκροί -
Ούτε καν οι συνέπειες του φοβερού σεισμού του Φεβρουαρίου (τουλάχιστον 50.000 νεκροί και 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι) σε έντεκα επαρχίες του νότου της χώρας, οι οποίες υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό στις εκλογές τον Ερντογάν.
Το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πάνω στο οποίο έχτισε την άνοδό του στο υπέρτατο αξίωμα της χώρας του, έχασε έδρες στο κοινοβούλιο αλλά διατηρεί την πλειοψηφία του με τους συμμάχους του.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την πλευρά του, γνώρισε μια ακόμη ήττα, παρά την εκστρατεία του που υποσχόταν την "επιστροφή της άνοιξης".
Καθώς θεωρείτο από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, ένας βαρετός υποψήφιος, χωρίς χάρισμα, ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγήθηκε ενός συνασπισμού έξι κομμάτων, είχε καταλήξει να επιβάλλει το στίγμα του και να αποκαλείται "δημοκράτης παππούς".
Όμως δεν μπόρεσε να επιβάλει την οικονομία ή την κρίση στην προεκλογική συζήτηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του και "βαθύτατα λυπημένος" για τις δυσκολίες που περιμένουν τη χώρα του
"Είναι ο σωστός άνθρωπος. Περιμένω από τον Ερντογάν να συνεχίσει να φέρνει καλά πράγματα στη χώρα και πρώτα απ' όλα την ανάκαμψη της οικονομίας", δήλωσε η 17χρονη Νίσα Σιβασλίογλου, πηγαίνοντας προς το τεράστιο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου αναμένεται ο νικητής τη νύχτα.
Ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στη συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης: ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακες μοίραζαν παιχνίδια ενώ ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.
Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν "για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση".
Το στρατόπεδο του Ερντογάν δεν σταμάτησε να χαρακτηρίζει "τρομοκρατική" την αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου λόγω της υποστήριξης που είχε από τους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
Οι πολίτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο στις ουρές των εκλογικών τμημάτων δήλωναν την πόλωση στη χώρα έπειτα από αυτές τις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.
Ερντογάν από το «λευκό παλάτι»: «Χτίζουμε μαζί τον τουρκικό αιώνα»
«Αγαπάμε πολύ την Τουρκία. Υπάρχουν 320.000 άνθρωποι και οι δρόμοι από το αεροδρόμιο έως εδώ ήταν γεμάτοι. Μας αναθέσατε ξανά αυτό το καθήκον και συνεχίζουμε να χτίζουμε και να αναβιώνουμε μαζί τον τουρκικό αιώνα», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες μου που υπερασπίστηκαν τη θέλησή τους προσερχόμενοι στις κάλπες στις 14 και στις 28 Μαΐου, ανεξάρτητα από το κόμμα ή τον υποψήφιο που επέλεξαν».
Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σημείωσε στην πανηγυρική του ομιλία: «Δεν είμαστε οι μόνοι νικητές, νικήτρια είναι η Τουρκία. Νικητής είναι το έθνος μας και τα 85.000.000 του λαού
Δεν είμαστε προσβεβλημένοι, αγανακτισμένοι ή θυμωμένοι με κανέναν. Είναι πλέον καιρός να αφήσουμε στην άκρη όλες τις συζητήσεις και τις συγκρούσεις σχετικά με την προεκλογική περίοδο και να ενωθούμε γύρω από τους εθνικούς μας στόχους. Κάνουμε αυτό το κάλεσμα με όλη μας την καρδιά, όχι μόνο για λόγια».
«Θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο – Bye Bye Κεμάλ»
«Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας», είπε αρχικά ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».
Μάλιστα, ένα από τα μηνύματα που τόνισε ο «Σουλτάνος», αφού επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, ήταν: «Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς. Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία».
Σε εκείνο το σημείο το πλήθος φώναζε: «bye bye Κεμάλ».
Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας επικράτησε με περίπου 52,1% έναντι 47,9% του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες και ξεκινά την τρίτη θητεία του στην προεδρία.
Για τους επενδυτές το μείζον θέμα τώρα είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα εμμείνει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του που προκάλεσε εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία, ενώ για τους ηγέτες στη Δύση το ερώτημα είναι κατά πόσον η Άγκυρα θα παραμείνει το προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ πατώντας σε δύο βάρκες και διατηρώντας τους ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μαίνεται ο πόλεμος την Ουκρανία.
Τι σημαίνει η εκλογή Ερντογάν για την Ελλάδα
Η εκλογή του Τούρκου προέδρου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο και είχε κλείσει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 1ης Φεβρουαρίου, όποτε και η χώρα μας είχε στείλει μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία. «Δεν νομίζω ότι θα περιμένουμε δραματικές αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης σε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της επιρροής αυτού στα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Μελέτης σημείωσε πως η διάσταση στα ελληνοτουρκικά εξαρτάται από το γενικότερο πλαίσιο επανατοποθέτησης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). «Αυτή η νίκη του στην αφετηρία αυτού που ονομάζει αιώνας της Τουρκίας ο Ερντογάν, τελικά δεν έχει λόγους για σημαντικές ανατροπές» συμπλήρωσε επίσης ο δημοσιογράφος.
Ο κ. Μελέτης σημείωσε πως στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν και αυτά δεν είναι άλλα από τα F-16 σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά και της τελωνειακής ένωσης όπου εκεί εμπλέκεται και τα ελληνοτουρκικά».
Ο δημοσιογράφος στάθηκε, μετά από ερώτηση, και στην πιθανότητα εάν υπάρχει κάποιο «παράθυρο» ευκαιρίας επανέναρξης διαλόγου με την Ελλάδα ο Νίκος Μελέτης ανέφερε:
«Πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου και στην Ελλάδα θα υπάρξει μια πρώτη προσπάθεια για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο. Πιθανόν να δοθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Μετά μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα η διερεύνηση της δυνατότητας επανάληψης των διερευνητικών επαφών, αλλά νομίζω δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Η μη ένταση των τελευταίων μηνών δεν έχει συνοδευτεί από αλλαγή, έστω και κατά γράμμα των τουρκικών θέσεων. Οι ελέφαντες στο δωμάτιο που είναι το τουρκικολυβικό μνημόνιο, το casus belli, οι γκρίζες ζώνες παραμένουν και όλα αυτά δεν δημιουργούν καμία πιθανότητα αισιοδοξίας. Πάντως ακόμα κι αν πετύχουμε αυτό το mondus operandi να μην είμαστε δηλ. σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας και πολεμικό κλίμα, κι αυτό θα είναι όφελος».
Σχόλια