Σαν χθές 29 Μαΐου, ιδρύεται η περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Το όνομα της είναι περίπου συνώνυμο μιας αόρατης παγκόσμιας κυβέρνησης. Για ότι κακό συμβαίνει σε αυτόν τον πλανήτη (γιατί όχι και έξω από αυτόν) ευθύνεται η περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ η οποία ιδρύθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 69 χρόνια.

Νίκος Δεμισιώτης

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ | Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου του Daniel Estulin



Την περασμένη εβδομάδα, στη Λισαβόνα, πραγματοποιήθηκε η 69η σύνοδος της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Όπως κάθε φορά έτσι και σε αυτή τη σύνοδο οι πόρτες ήταν κλειστές για τους «έξω» και πρακτικά για το τι ειπώθηκε δεν κρατήθηκαν.
Οι 130 συμμετέχοντες από 23 χώρες συγκεντρώθηκαν στο «Pestana Palace», ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στον Πύργο Μπελέμ. Τα θέματα που βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη είναι: ο πόλεμος στην Ουκρανία, το τραπεζικό σύστημα, η Κίνα, η ενεργειακή μετάβαση, η πορεία της Ευρώπης, το φορολογικό σύστημα, η Ινδία, η βιομηχανική πολιτική, το διεθνές εμπόριο, αλλά και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ. Κεντρικό θέμα στη «ατζέντα» θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη με καλεσμένο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «OpenAI», δημιουργό του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν.


Σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα «Publico», στη σύνοδο έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα , η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, ο Σάτια Ναντέλα, επικεφαλής της Microsoft, ο Έρικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, o Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, ο Πίτερ Τιλ, ιδρυτής της Thiel Capital, αλλά και ο Τζον Γουάλντρον, πρόεδρος της Goldman Sachs και ηγετικά στελέχη από τον χώρο της οικονομίας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 Φέτος προβλέπεται και διαδικτυακή ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος έκλεισε έναν αιώνα ζωής. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρείται από τα παλαιότερα μέλη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Αρχικά να πούμε πως κάθε χρόνο στη σύνοδο της Λέσχης συγκεντρώνονται περίπου 120-130 προσωπικότητες των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η πρώτη σύνοδος έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 29 Μάη του 1954 (διήρκεσε μέχρι τις 31 Μάη) στο απόμερο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας. Άρα αν ακούσετε κάποιον να αναρωτιέται ποιος είναι αυτός ο «Μπίλντερμπεργκ» που έδωσε το όνομά του στη Λέσχη, τώρα ξέρετε...

Εκείνη η πρώτη σύνοδος έγινε με πρωτοβουλία μιας ομάδας προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολωνός πολιτικό επιστήμονα Γιόζεφ Ρέτινγκερ και τον Βέλγο πρίγκηπα Βερνάρδο, που ανησυχούσαν για την αύξηση του Αντιαμερικανισμού και της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Ευρώπη. Η μικρή ομάδα αυτή αποφάσισε να φέρει πιο κοντά Ευρώπη και ΗΠΑ και έτσι κατήρτισε έναν κατάλογο καλεσμένων. Για να κρατήσουν τις ισορροπίες, μάλιστα, κάλεσαν δυο άτομα από κάθε χώρα. Έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό. Η επιτυχία εκείνης της πρώτης συνόδου ήταν που ουσιαστικά οδήγησε στην καθιέρωση της.


Με τη γέννηση της Λέσχης, ωστόσο, γεννήθηκαν και οι πρώτες φήμες (βάσιμες ή αβάσιμες) για τον ρόλο της. Λέγεται πως ο Ρέτινγκερ ήταν «μπροστινός» της CIA και της βρετανικής M16 και πως ανάμεσα στους ιδρυτές είναι και ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, της γνωστής οικογένειας τραπεζιτών. Η τοποθεσία όπου γίνονται οι σύνοδοι αλλάζει κάθε χρόνο (τον Μάη του 2009 είχε γίνει στην Αθήνα) ενώ το τι πραγματικά συζητάνε εκεί μέσα δεν είναι γνωστό αφού αφενός η Λέσχη είναι κλειστή και αφετέρου υπάρχει μια δέσμευση από και προς τους συμμετέχοντες να μη γίνονται γνωστές λεπτομέρειες.


Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εκ φύσεως ελιτίστικο χαρακτήρα των συνόδων έχουν «γεννήσει» για τη Λέσχη, δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Ίσως, η σημαντικότερη από αυτές είναι πως κατά τη διάρκεια της συνόδου αποφασίζεται και ποιοι θα αναλάβουν την εξουσία σε Ευρώπη και Αμερική. Η συγκεκριμένη θεωρία βρίσκει πολλούς οπαδούς καθώς (τυχαία ή όχι) σχεδόν οι Βρετανοί πρωθυπουργοί και οι Αμερικάνοι πρόεδροι των τελευταίων πενήντα ετών, είχαν παρευρεθεί σε συνάντηση της Μπίλντερμπεργκ στην αρχή της καριέρας τους! Έχει ακουστεί επίσης πως ο πόλεμος στη Σερβία ή ο πόλεμος στον Κόλπο συμφωνήθηκαν σε μια από τις Συνόδους.


Μια, όμως, από τις πιο... διάσημες θεωρίες συνωμοσίας είναι πως η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι στην πραγματικότητα μια παγκόσμια κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της καθορίζει τη μοίρα του πλανήτη και έχει ως βασικό στόχο τη διάλυση κάθε κράτους (ακόμα και των ΗΠΑ) και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπερεθνικής δομής.
Οι ελληνικές παρουσίες στις συνόδους της Λέσχης

Στην εφετινή σύνοδο που έγινε στη Λισαβόνα, η ελληνική παρουσία αποτελούταν από τον Ευτύχη Βασιλάκη, CEO της Aegean, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πρόεδρο του ομίλου Τιτάν και τη Νίκη Γουλιμή, συνιδρύτρια της «Nova Credit Inc». Στην αντίστοιχη σύνοδο του 2018, η οποία είχε γίνει στο Τορίνο, από ελληνικής πλευράς είχαν συμμετάσχει και πάλι ο κ. Παπαλεξόπουλος της Τιτάν αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! Στην ατζέντα εκείνης της χρονιάς ήταν οι τρόποι για να «ευνοηθεί ο διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική» και να συζητηθούν «οι ισχυρές τάσεις και τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος». Όπως τονιζόταν, στο τέλος της συνάντησης, «δεν υπήρξε λεπτομερής ατζέντα, δεν προτάθηκαν αποφάσεις και δε διεξήχθει καμιά ψηφοφορία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, είχε συμμετάσχει και το 2016 στην αντίστοιχη σύνοδο της Λέσχης. Λίγο καιρό μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης που είχε δώσει στον Νίκο Χατζηνικολάου ρωτήθηκε για αυτό το γεγονός και είχε απαντήσει πως: «Να το απομυθοποιήσουμε λίγο και ευχαριστώ για την ερώτηση. 

Δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από μια συνάντηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, επιφανών ανθρώπων, που συζητάνε, και δεν αποφασίζουν απολύτως τίποτα, για σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη φετινή συνάντηση, είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω, το οποίο θεωρώ απολύτως κρίσιμο, είναι το πώς η τεχνολογία και με ποιο τρόπο θα αντικαταστήσει μια σειρά από δουλειές οι οποίες σήμερα γίνονται από ανθρώπους και αύριο θα γίνονται από μηχανές. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία πρέπει να μας απασχολεί ως πολιτικούς» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και είχε προσθέσει:


«Δεν είσαι μέλος. Δεν υπάρχουν μέλη. Υπάρχει μια δέσμευση εμπιστευτικότητας. Έχω πάει σε πολλά τέτοια fora και υπάρχει πολλές φορές ένας κανόνας. Ο κανόνας είναι πως μιλάς ελεύθερα, δεν κρατούνται πρακτικά, ακριβώς για να μπορείς να μιλάς ελεύθερα και δεσμεύεσαι να μην αναφερθείς σε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί. Αυτός δεν είναι κανόνας μόνο στο συγκεκριμένο forum, είναι κανόνας σε πολλά άλλα fora. 

Άρα, νομίζω, έτσι για να το αποδραματοποιήσω λίγο, πως δεν υπάρχει κανείς ιδιαίτερος μύθος πίσω από αυτή τη συνάντηση. Είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, είναι μια ευκαιρία να συναντήσει κανείς ενδιαφέροντες ανθρώπους και να μιλήσει και για τη χώρα του και η Ελλάδα σήμερα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Εμένα όποια ευκαιρία που δίνεται να μιλάω για την Ελλάδα στο εξωτερικό, δεν θα την αφήνω να πάει χαμένη. Δεν υπάρχει κανόνας που επιβάλει ποινές αν δεν πάει κάποιος που έχει προσκληθεί. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Τίποτα απολύτως. Κανείς δεν θα σου τραβήξει το αυτί».

Για την ιστορία, πάντως, κατά καιρούς σε συνόδους της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες Στέλιος Αργυρός, Γιάννης Κωστόπουλος, Γιώργος Λιβανός, Κώστας Καρράς, Μιχάλης Περατικός και Γιάννης Λύρας. Οι πολιτικοί Στέφανος Μάνος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γεράσιμος Αρσένης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Γιάννος Κρανιδιώτης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Τάσος Γιαννίτσης, η Νίκη Κεραμέως

και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου. Οι πανεπιστημιακοί Θάνος Βερέμης, Λουκάς Τσούκαλης, Θεόδωρος Κουλουμπής, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Παγουλάτος και Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.


reader.gr

Σχόλια