Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ Κ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΥ




Την Τρίτη 29 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος επισκέφθηκε τα αρχαιολογικά εργαστήρια και τον αρχαιολογικό χώρο Δίου, όπου διενεργείται η πανεπιστημιακή ανασκαφή.

Την ξενάγηση στους χώρους της πανεπιστημιακής ανασκαφής ανέλαβε η διευθύντρια κ. Ελένη Παπαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχει η ανασκαφή, καθώς κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια κάθε καλοκαίρι εκπαιδεύονται περισσότεροι από είκοσι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην έρευνα πεδίου.



Με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος δήλωσε πόσο σημαντική είναι η πρακτική άσκηση των φοιτητών γιατί τους βοηθά να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου, του αρχαιολογικού μας πλούτο, να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να έρθουν σε άμεση επαφή με το αντικείμενο των σπουδών τους .

Ο Σεβασμιώτατος είχε ακόμη την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους φοιτητές αρχαιολογίας και να ενημερωθεί για τον τρόπο ταξινόμησης και διαλογής του αρχαιολογικού υλικού, καθώς και για τον τρόπο καταγραφής της κεραμικής στα αρχαιολογικά εργαστήρια από τον υπεύθυνο της ομάδας κεραμικής Κυριάκο Φραγκούλη, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας.



Ακολούθησε ξενάγηση στο πεδίο των ανασκαφών, όπου γίνεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών και εξάγονται τα αποτελέσματα των έως τώρα ερευνών στον νέο τομέα διερεύνησης.

Το βράδι της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε στο Δίον δείπνο στο οποίο συμμετείχαν οι καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές της πανεπιστημιακής ανασκαφής. Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα συζητήθηκαν διάφορα επιστημονικά, εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα, στα πλαίσια μιας ποιμαντικής συνάντησης γνωριμίας και επικοινωνίας.



Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, συνεχάρη την καθηγήτρια κ. Παπαγιάννη και τους συνεργάτες της για το επιτελούμενο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, ενώ ευχήθηκε στους φοιτητές καλή επιτυχία στις σπουδές τους και κάθε ευλογία του Θεού στην προσωπική ζωή τους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΔΙΟΥ

Η έρευνα στο Δίον ξεκίνησε το 1928 με πρωτοβουλία του τότε Πρύτανη και καθηγητή Γεωργίου Σωτηριάδη με στόχο τον εντοπισμό του γνωστού από τις γραπτές πηγές ιερού του Ολυμπίου Διός. Μετά από διακοπή τριών δεκαετιών οι έρευνες ξεκίνησαν ξανά από το 1963 έως το 1972 από τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Μπακαλάκη. Παράλληλα, ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στυλιανός Πελεκανίδης συνέχισε την αρχαιολογική έρευνα κατά το διάστημα 1963 εως το 1965. 


Το 1973 τη διεύθυνση της πανεπιστημιακής ανασκαφής ανέλαβε ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο συστηματικών ανασκαφών, οι οποίες έκαναν γνωστή την ιστορία του Δίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2008 έως το 2019 την ευθύνη του ανασκαφικού και ερευνητικού έργου είχε η ομότιμη σήμερα καθηγήτρια του Τομέα Αρχαιολογίας Σεμέλη Πινγιάτογλου. Από το 2020 τη διεύθυνση της Πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Δίον έχει αναλάβει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τομέα Αρχαιολογίας Ελένη Παπαγιάννη.

 Ανεκτίμητη παραμένει όλα αυτά τα χρόνια η συνεισφορά των μόνιμων συνεργατών της ανασκαφής Κ. Βαστέλη, ΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ και Μ. Ιατρού, ΕΤΕΠ του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ποικιλοτρόπως το έργο της πανεπιστημιακής ανασκαφής.




Σχόλια