Ο κυβερνητικός... «Ιανός» του πρώτου τριμήνου και οι αυτοδιοικητικές εκλογές!




Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμφίβολα θα έχουν και ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον κυρίως σε ότι αφορά τις περιφερειακές κάλπες.

Η πολιτική σημασία των επικείμενων περιφερειακών εκλογών αναδεικνύεται άλλωστε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θεωρεί ότι η πολιτική κυριαρχία του κόμματός του δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε προ ημερών και στην ΚΟ της ΝΔ, ενώ κατά την τελευταία αυτή προεκλογική εβδομάδα θα ηγηθεί ο ίδιος μιας κινητοποίησης κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για την στήριξη γαλάζιων υποψηφίων σε κρίσιμες περιφέρειες.


Στο πλαίσιο αυτό θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί στον Βύρωνα για να στηρίξει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, το απόγευμα στην Κόρινθο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού στην περιφέρεια Πελοποννήσου και την Τετάρτη στην Δυτική Μακεδονία για να στηρίξει τον Γιώργο Κασαπίδη.




Η πολιτική σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών ενισχύεται όμως και από την ίδια την πραγματικότητα ενός πυκνού πολιτικού τριμήνου για το κυβερνών κόμμα, το οποίο αμέσως μετά τον εκλογικό του θρίαμβο βρέθηκε αντιμέτωπο αφενός με μεγάλες φυσικές καταστροφές και αφετέρου με άλλα έκτακτα γεγονότα που προκάλεσαν ρωγμές στην εικόνα αποτελεσματικότητας που είχε οικοδομήσει την πρώτη τετραετία και δημιούργησαν την ανάγκη για μια νέα επανεκκίνηση, προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει από την ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το πρώτο τρίμηνο, η συνολική εικόνα της νέας κυβέρνησης θυμίζει και αυτή "τον διπρόσωπο ρωμαϊκό θεό Ιανό", όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το φετινό καλοκαίρι αφενός των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα και αφετέρου των εξαιρετικά καλών επιδόσεων στην οικονομία με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και την σεζόν-ρεκόρ στον τουρισμό.

Από την μία πλευρά η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση του 50% του προεκλογικού της προγράμματος στην οικονομία, έχει επιτύχει ουσιαστικά την επενδυτική βαθμίδα και έχει δρομολογήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που είναι συμβατή με μείζονες προεκλογικές της δεσμεύσεις και προσανατολισμένη στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη (αναβάθμιση δημόσιας υγείας, αποτελεσματικότερο κράτος, ενίσχυση διαδικασιών αξιολόγησης, βήματα επιτάχυνσης στην απονομή Δικαιοσύνης, θετικές, κατά την ίδια, αλλαγές για τους εργαζόμενους κ.ο.κ).


Από την άλλη ωστόσο συμπλήρωσε ένα τρίμηνο με αρκετά κρούσματα αρρυθμιών, με έντονη κριτική τόσο για την επάρκεια της αντιπυρικής προετοιμασίας όσο και για τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία, με τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών, με την υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς και τις καρατομήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και με απομακρύνσεις δύο υπουργών (Ν. Μηταράκης, Μ. Βαρβιτσιώτης).

Και σε όλα αυτά προστίθενται μία σειρά από ...μπρος- πίσω υπουργών σε σημαντικά ζητήματα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναδιπλώσεις σε ότι αφορά την πρόθεση νομιμοποίησης μεταναστών, την συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε αυτά προστίθεται οι "προσωπικές απόψεις" του υπουργού Δικαιοσύνης για το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών, η προηγηθείσα αμφισβήτηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο σεναριολογίας αλλαγών ως τις παραμονές της ΔΕΘ που το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά και οι αιχμές του κ. Κικίλια για το 1% απορροφητικότητας για το πρόγραμμα Αιγίς που αγγίζουν εκ των πραγμάτων και τον προκάτοχό του, Χρ. Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου στην κυβέρνηση.

Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα που σίγουρα απέχει από το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε στους κόλπους της ΝΔ μετά τον εκλογικό θρίαμβο της 25ης Ιουνίου. Και μπορεί στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις- στις οποίες ενσωματώνεται τόσο η αξιολόγηση των πολιτών για την διαχείριση των κρίσεων όσο και ο πρώτος αντίκτυπος της εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ- να μην αποτυπώνεται κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στους πολιτικούς συσχετισμούς, ούτε να διαφαίνονται ενδείξεις αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, είναι ωστόσο σαφές ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια και μια κριτική στάση των πολιτών απέναντι σε κυβερνητικά πεπραγμένα. Και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει εάν- και σε ποιο βαθμό- μπορεί να λάβει και χαρακτηριστικά ψήφου διαμαρτυρίας στις περιφερειακές κάλπες.

Με αυτό τα δεδομένα , οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής συνιστούν ένα πρώτο ορόσημο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ένα θετικό αποτέλεσμα για τους υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει μια πολύ ισχυρή πλέον αφετηρία για το πολιτικό restart που επιχειρείται μετά το δύσκολο καλοκαίρι των πυρκαγιών και τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, στηριζόμενο στην θετική πορεία της οικονομίας και στην ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα που ανέδειξε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, μεταξύ άλλων και στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα, με την έννοια της ήττας σε κάποιες περιφέρειες- όχι τόσο από "αντάρτες" από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά αν κερδηθούν από υποψήφιους που στηρίζονται από την αντιπολίτευση- είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο. Θα επαναφέρει στο προσκήνιο, ίσως και με...μεγενθυτικό φακό, τα λάθη και τις παραλείψεις του πρώτου τριμήνου και δεν αποκλείεται να δρομολογήσει νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου για αναστροφή του κλίματος με επαναφορά ενδεχομένως και των παγωμένων από την ΔΕΘ και μετά, σεναρίων ανασχηματισμού.


dnews.gr

Σχόλια