«Η Γάζα δεν θα είναι πια ίδια», λέει το Ισραήλ- Πού μπορεί να «κολλήσει» η επιχείρηση εξάλειψης της Χαμάς





Η χερσαία εισβολή δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να πάρει ελαφρά την καρδία.


«Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την έχει. Η Γάζα δεν θα είναι πια ίδια», ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, μιλώντας χθες στα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στον φράχτη της Γάζας.


Αυτή τη στιγμή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται περίπου 300.000 Ισραηλινοί στρατιώτες και «ετοιμάζονται να εκτελέσουν την αποστολή… που θα θέσει η ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε το πρωί της Τετάρτης σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) Τζόναθαν Κορνικους.

Ποια θα είναι αυτή η αποστολή; Πιθανώς μια χερσαία εισβολή στη Γάζα. ««Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος», όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός, διαμηνύοντας ότι η επίθεση που έχουν ξεκινήσει οι ισραηλινές δυνάμεις ως απάντηση στην αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο, έχει μόνο να ανεβάσει ένταση, όχι να την ρίξει.

H ταχεία κινητοποίηση εφέδρων έχει τροφοδοτήσει τα σενάρια ότι προετοιμάζεται για μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα.


Μετά την επίθεση, το Ισραήλ κινείται προς μια νέα προσέγγιση απέναντι στη Χαμάς, την εξάλειψη. «Οι ηγέτες του Ισραήλ προετοιμάζουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με σκοπό είτε να τερματίσουν αποφασιστικά την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, είτε να εξουδετερώσουν πλήρως τις στρατιωτικές της δυνατότητες», εξηγεί η Wall Street Journal.

Μέχρι στιγμής, ο στρατός της χώρας επέλεγε να προχωρήσει σε περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές ή και πλήρεις εισβολές, αλλά ποτέ δεν διακινδύνευσε να ξεκινήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο που απαιτείται για την πλήρη ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς.

Παράλληλα, το Ισραήλ προσπάθησε να προσφέρει οικονομικά οφέλη στους κατοίκους της Γάζας με στόχο να αυξήσει το κόστος της άμεσης σύγκρουσης για τη Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Μπανιαμίν Νετανιάχου επέτρεψε στο Κατάρ το 2018 να αρχίσει να στέλνει εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Χαμάς για να ενισχύσει τα οικονομικά κίνητρα για τη μαχητική ομάδα να διατηρήσει την ειρήνη. Το 2021, άρχισε να αυξάνει τον αριθμό των κατοίκων της Γάζας που επιτρέπεται να εργάζονται στο Ισραήλ, φτάνοντας σήμερα τον αριθμό των 20.000 που θεωρήθηκε ασπίδα.

Οι θηριωδίες, ο μεγάλος αριθμός των νεκρών αμάχων και των απαχθέντων κατά την επίθεση της Χαμάς, η εμφανής έλλειψης προετοιμασίας από το Ισραήλ για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης αυτού του είδους, η αργή αντίδραση των δυνάμεων της χώρας και η καθυστέρησή τους να ελέγξουν τις περιοχές όπου είχαν εισβάλει οι μαχητές της Χαμάς προκάλεσαν οργή και λειτούργησαν ταπεινωτικά για μια χώρα που φαίνεται να προτιμά να δίνει την εντύπωση του κακού παρά του θύματος.

«Ο Νετανιάχου ήταν πάντα πολύ προσεκτικός σχετικά με την ευρεία χρήση στρατιωτικής δύναμης», δήλωσε στο Vox ο Daniel Byman, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσεις να είσαι προσεκτικός υπό αυτές τις συνθήκες».

Για το Ισραήλ φαίνεται πλέον να είναι ζήτημα επιβίωσης. Ή αυτοί ή εμείς. Ωστόσο, η χερσαία ειβσολή δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να πάρει ελαφρά την καρδία, για πολλούς λόγους:Μια τέτοια επιχείρηση θα πάρει πολύ χρόνο.
Η Γάζα έχει πολλές πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες. Επομένως είναι πιθανό να υπάρξουν πολλοί θάνατοι αμάχων. Πέρα από αυτό, η πιθανότητα μεγάλου αριθμού απωλειών αμάχων είναι πολύ μεγαλύτερη στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Μεγάλες απώλειες αναμένονται και για τον ισραηλινό στρατό καθώς είναι συνηθισμένος στις συμβατικές μάχες που δίνονται συνήθως σε ανοιχτά τμήματα της ερήμου.

Η επίθεση της Χαμάς ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και χρειάστηκε μήνες προγραμματισμού. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι έχει προετοιμαστεί για την αντίδραση του Ισραήλ, τοποθετώντας νάρκες, παγίδες, ελεύθερους σκοπευτές ή και προετοιμάζοντας νέες επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι μαχητές της Χαμάς έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων για να κρύβουν τις κινήσεις τους.

Ο μαζικός εκτοπισμός αμάχων και οι απώλειες ζωών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεθνή υποστήριξη που απολαμβάνει το Ισραήλ.

«Ολόκληρη η στρατιωτική στρατηγική της Χαμάς δεν βασίζεται στην ήττα του Ισραήλ στο πεδίο της μάχης – γιατί δεν μπορεί να το πετύχει», δήλωσε στο Newsweek ο συνταγματάρχης Richard Kemp, απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού.

 «Η στρατηγική τους είναι να επιτεθούν στο Ισραήλ με τέτοιο τρόπο ώστε το Ισραήλ να είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει αντίποινα, όπως κάθε χώρα, και αυτά τα αντίποινα αναπόφευκτα να προκαλέσουν απώλειες αμάχων, κάτι που θέλει η Χαμάς.Μία χερσαία εισβολή είναι «λιγότερο ακριβής και ελεγχόμενη από τα χτυπήματα από αέρος.

«Τα αεροσκάφη του Ισραήλ είναι σχεδόν άτρωτα· μπορούν να πάρουν το χρόνο τους, και το ίδιο ισχύει για τις πυραυλικές επιθέσεις στη Γάζα. Δεν υπάρχει πραγματική πίεση για να δράσεις γρήγορα εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, ενώ στο έδαφος υπάρχει πίεση για γρήγορη δράση, σε μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση.

 Γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα να σκοτώσεις τον εχθρό, αλλά επίσης να προσπαθήσεις να μην σκοτώσεις τα δικά σου στρατεύματα», εξήγησε ο Kemp.Ακόμα κι αν το Ισραήλ καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς, δεν είναι σαφές ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μια περιοχή όπου ο τοπικός πληθυσμός αντιτίθεται σθεναρά στην ισραηλινή διακυβέρνηση.

«Νομίζω ότι μπορεί να μην υπάρχει στρατηγική εξόδου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Kemp.Οποιαδήποτε χερσαία εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε σύγκρουση σε πολλαπλά μέτωπα για το Ισραήλ.
Θεωρείται πολύ δύσκολο να ξεριζωθεί πραγματικά η Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ έμειναν στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια, εξαφάνισαν τους Ταλιμπάν;», όπως το έθεσε ο Mkhaimar Abu Saadah, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Γάζα. «Όλος ο κόσμος πολέμησε κατά του ISIS, αλλά τελείωσε πραγματικά; Ίσως ως οργανισμός, αλλά η σκέψη τους εξακολουθεί να ζει».
Είναι μπλόφα;

Ενώ αυτές οι παράμετροι βαραίνουν όποια επιλογή κάνει το Ισραήλ, υπάρχει και μια πιθανότητα να μην είναι δεδομένη η χερσαία εισβολή λόγω της διάθεσης των Ισραηλινών αξιωματούχων να μιλάνε ανοιχτά για αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο», δήλωσε ο Kemp, ένας απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού. «Αυτό που λέει ο Νετανιάχου και αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πρέπει να το δεις από την οπτική του ότι δεν ανακοινώνεις τα σχέδιά σου στον εχθρό».
naftemporiki.gr

Σχόλια