Δείτε τι απέγινε το ξενοδοχείο που γυρίστηκε “ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός”. Γιατί η ταινία κρίθηκε ακατάλληλη (drone)
Στα Καμένα Βούρλα, επί της παραλιακής οδού Γεράσιμου Βασιλειάδη, βρίσκεται ένα κτήριο μεγάλο αλλά σε φάση πλήρους εγκατάλειψης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο “Ράδιον“. Εκεί το 1961 έγινε μέρος των γυρισμάτων μίας από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: “Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός“.
Η ταινία της Φίνος Φιλμ κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1961, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νίκου Τσιφόρου, και πρωταγωνίστησαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά, όπως η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Πόπη Λάζου και o Νίκος Ρίζος. “Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός”.
Πηγή: Finos Film
Ένα σύντομο ιστορικό του ξενοδοχείου Τα Καμένα Βούρλα έγιναν συνώνυμο της νέας μεσοαστικής τάξης της δεκαετίας του ’60 και γνώρισαν μεγάλη ακμή λόγω των ιαματικών νερών τους. Το “Ράδιον” χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930, σε ιδανική θέση ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, και λειτούργησε μέχρι το 1989. Λέγεται πως πήρε την ονομασία του από τα ραδιούχα νερά της περιοχής, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά και κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.
Το ξενοδοχείο “Ράδιον” από ψηλά. Πηγή εικόνας: n.p production Αποτέλεσε μέρος ενός συμπλέγματος κτηρίων που αποτελούσαν τον πυρήνα της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων. Έτσι, πέρα από το “Ράδιον“, υπήρχε και το μικρότερο ξενοδοχείο “Θρόνιον“, το υδροθεραπευτήριο “Ασκληπιός” και το μεταγενέστερο ξενοδοχείο “Γαλήνη“. Η πρόσοψη του εγκαταλελειμμένου υδροθεραπευτηρίου
“Ασκληπιός”. Πηγή εικόνας: n.p production
Σήμερα η εικόνα του θρυλικού ξενοδοχείου δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές δόξες του. Τοίχοι γκρεμισμένοι και γεμάτοι γκράφιτι, φθορές και σκουπίδια παντού είναι οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης και αναρωτιέται γιατί ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό ακίνητο δεν αξιοποιήθηκε με κάποιον τρόπο. Εικόνες από το εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου “Ράδιον” στα Καμένα Βούρλα. Πηγή: n.p production Δείτε το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Ράδιον” μέσα από τα πλάνα του συνεργάτη μας, n.p production:
Η ταινία θεωρήθηκε ακατάλληλη Το έργο είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου των Τσιφόρου-Βασιλειάδη. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, η ανάλαφρη κωμωδία εκείνη την εποχή είχε κριθεί ακατάλληλη. Ο λόγος ήταν ότι περιέγραφε την συζυγική απιστία, και θεωρήθηκε τολμηρή και πρόσβαλλε τα χρηστά ήθη της κοινωνίας του ’60. Βασίλης Αυλωνίτης και Πόπη Λάζου. Το παράνομο ζευγάρι της ταινίας που χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη.
Πηγή: Finos Film
Σύμφωνα με το σενάριο ο ευκατάστατος μεσήλικας και έμπορος Κλέαρχος Ζουγκαλάς (Βασίλης Αυλωνίτης) απατά την αυστηρή γυναίκα του Μαρίνα (Γεωργία Βασιλειάδου). Για να κατευνάσει τις υποψίες της, ρίχνει πάντα το φταίξιμο στον κοντό γαμπρό του, Μάχο (Νίκος Ρίζος).
Όταν, λοιπόν, θέλει να κάνει παρέα στην γοητευτική ζωντοχήρα Ηρώ (Πόπη Λάζου) στο ξενοδοχείο που παραθερίζει στα Καμένα Βούρλα, βάζει και πάλι μπροστά τον Μάχο.
Λένε στην Μαρίνα ότι ο Μάχος δήθεν αντιμετωπίζει κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα και την πείθει ότι θα πάνε για ιαματικά μπάνια στα Καμένα Βούρλα. Στα Καμένα Βούρλα, ωστόσο, ο Μάχος κάνει όντως παρέα με μια γυναίκα που γνώρισε εκεί. Συναντά τυχαία τον Κλέαρχο και ξεσκεπάζονται μεταξύ τους, αποφασίζοντας να διασκεδάσουν με τις φιλενάδες τους.
Τελικά η Μαρίνα ανακαλύπτει τις γυναικοδουλειές του γαμπρού της. Η ταινία έκοψε 25.617 εισιτήρια και έτσι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες εμπορικά. Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: n.p production και Finos Film Θρυλικές μάχες που άλλαξαν την ελληνική ιστορία.
mixanitouxronou.gr
http://www.mixanitouxronou.gr/deite-tis-apegine-to-xenodocheio-poy-gyristike-quot-o-klearchos-i-marina-kai-o-kontos-quot-giati-i-tainia-krithike-akatallili-drone/
Σχόλια