Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου: Μέσα στο 2024, η αδειοδότηση μίας επένδυσης στην Ελλάδα θα γίνεται μέσα από το γραφείο και από τον υπολογιστή του επιχειρηματία




Μέσα στο 2024, η αδειοδότηση μίας επένδυσης στην Ελλάδα θα γίνεται μέσα από το γραφείο και από τον υπολογιστή του επιχειρηματία, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς γραφειοκρατία. Αυτό σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενη στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας. Πάντως, όπως πρόσθεσε η υφυπουργός, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ήδη έχει επιφέρει καρπούς, κι αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και από την άνοδο της χώρας σε σχετικούς διεθνείς δείκτες.

Ωστόσο, η προσπάθεια ψηφιοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης μίας νέας επένδυσης δεν σταματά, συνέχισε η ίδια και υπενθύμισε ότι εντός από την πλατφόρμα “NotifyBusiness” που χρησιμοποιούν, πλέον, οι περισσότεροι επιχειρηματικές σύντομα, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ‘Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων, «και αυτό θα μειώσει καθοριστικά το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις».

Η υφυπουργός υπογραμμίζει πως με οδηγό την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 15% έως το 2030. Αυτό σημαίνει, όπως πρόσθεσε, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας, συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και ενίσχυση της διασύνδεσης της χώρας με τα σημαντικά ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού.

Ειδικά για το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού η κυρία Μάνη επισημαίνει ότι, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη κινητοποιηθεί καθώς απασχολεί την επιχειρηματικότητα. Με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιχειρείται μια ολιστική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, για αποτελεσματικότερη διασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκης της αγοράς εργασίας, δίνεται έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τη βιομηχανία και την αγορά και, ταυτόχρονα, επειδή η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη της διαρκούς εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού στη σύγχρονη αγορά εργασίας σχεδιάζονται και υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Εύη Παπαδοσηφάκη η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη επισημαίνει τα εξής:


– Κυρία Μάνη έχετε επισημάνει αρκετές φορές ότι «η πρόθεση της Κυβέρνησης να συνδράμει τη βιομηχανία είναι σταθερή και διαρκής». Ποιες είναι οι προτεραιότητες που προωθείτε για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της προσαρμογής της Ελληνικής βιομηχανίας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση;

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί ευκαιρίες για την πατρίδα μας που δεν πρέπει να χαθούν. Με ευθύνη και όραμα, η Κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί προσεκτικά τα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στο στόχο της Ελλάδας του μέλλοντος.
Η χώρα μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο αποτελεσματική και πιο «πράσινη», με λιγότερη γραφειοκρατία και ψηφιοποιημένη δημόσια διοίκηση και επιχειρηματικότητα.

Η πατρίδα μας διαθέτει, για πρώτη φορά, μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, με ορίζοντα έως το 2030, που στόχο έχει να ενισχύσει την ελληνική βιομηχανία και να την θέσει στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Ήδη, το περιβάλλον, που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, είναι πιο φιλικό, πιο σύγχρονο και ευέλικτο, με πλήθος μεταρρυθμιστικών ενεργειών για την απλούστευση της αδειοδότησης και την βελτίωση της εποπτείας τους, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατευθύνονται για την προώθηση επενδύσεων με την παραπάνω διπλή στόχευση.

– Ειδικά για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ποιες δράσεις σχεδιάζετε;

Η προσήλωση της κυβέρνησης στις αλλαγές, μικρές και μεγάλες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
H γραφειοκρατία στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις και αυτό αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα «κέρδισε» την επενδυτική βαθμίδα, για την οποία αγωνιζόταν τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης – απλούστευσης, αν θέλετε – του επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχει επιφέρει καρπούς, όπως αποδεικνύεται και από την αύξηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και την άνοδο της χώρας σε σχετικούς διεθνείς δείκτες.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούμε την πολύ σημαντική δράση ψηφιοποίησης των διαδικασιών για την αδειοδότηση μιας νέας επένδυσης.

Μέσω της πλατφόρμας “NotifyBusiness”, οι περισσότερες των επιχειρήσεων υποβάλλουν ψηφιακά την γνωστοποίηση τους όλες τις ημέρες και ώρες, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο, για την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

Σύντομα, δε, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ‘Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων, το λεγόμενο ΟΠΣ-ΑΔΕ, το οποίο υποστηρίζει διαδικτυακά τις διαδικασίες διατυπώσεων, όπως γνωστοποίηση, έγκριση και λοιπά, για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων και τις αντίστοιχες ελεγκτικές διαδικασίες, μειώνοντας καθοριστικά το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ήδη έχουμε αναθεωρήσει και εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην Ελλάδα, απλουστεύοντας τη διαδικασία αδειοδότησης.
Στόχος μας είναι μέσα στο επόμενο έτος να μπορεί ένας επενδυτής να αποκτά όλες τις απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσει μια επένδυση στην Ελλάδα, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, μέσα από το γραφείο και τον υπολογιστή του. Η μείωση της γραφειοκρατίας τίθεται ως βασικό μας στόχος.

– Σε συναντήσεις σας με εκπροσώπους των βιομηχανιών συζητήσατε για την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και με άλλους φορείς και υπουργεία γι’ αυτό το σύνθετο ζήτημα, από την πλευρά της δικής σας ευθύνης που εστιάζετε;

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιτείνεται, μεταξύ άλλων, ως απόρροια του συστήματος απόκτησης άδειας για την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τη μεταρρύθμιση του συστήματος και τη μετάβαση σε ένα σύστημα πιστοποίησης των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι η επένδυση στη διαρκή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητη στη σύγχρονη αγορά εργασίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά θα αναφέρω το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», μέσα από το οποίο υλοποιούνται δράσεις με στόχο την ενίσχυση (upskilling) των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον νέο κύκλο κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 30.000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Επίσης, με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιχειρούμε μια ολιστική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, για αποτελεσματικότερη διασύνδεσή της με τις πραγματικές ανάγκης της αγοράς εργασίας. Τέλος, επενδύουμε στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τη βιομηχανία και την αγορά.

– Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί, δεδομένων των συνθηκών στις αγορές που είναι οι κυριότεροι πελάτες μας, και μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ έως το 2030;

Η ελληνική βιομηχανία έχει καταφέρει να ανακάμψει από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος της προηγούμενης δεκαετίας και αποτελεί ξανά ζωτικό κλάδο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, η οποία είναι οδηγός μας, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση της χώρας για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

Η υλοποίηση των σημαντικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στη δυναμική μεγέθυνση του βιομηχανικού τομέα.
Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

 Όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024, ενώ το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024. Ο στόχος για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 15% έως το 2030 με σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας είναι εφικτός, με συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, αλλά και με ενίσχυση της διασύνδεσης της χώρας με τα σημαντικά ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού.

– Η βιομηχανία ποια εργαλεία μπορεί να αξιοποιήσει για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας;

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να είναι ανταγωνιστική η εγχώρια βιομηχανία, πάντα όμως με ρεαλισμό και υπεύθυνες πολιτικές. Κατά τις περιόδους κρίσης, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εφαρμόστηκαν μηχανισμοί και εργαλεία για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τη δράση για στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων μέσα από την έγκαιρη καταβολή της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τα έτη 2021-2030.

Η ελληνική βιομηχανία συμμετέχει στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη στηρίζει με συνέπεια και πρόγραμμα. Στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ΑΕΠ να φτάσει το 15% το 2030, από 11% σήμερα, και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Με λίγα λόγια, δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Σχόλια