Σταματήστε να χαϊδεύετε τους άπληστους εκ των αγροτών

Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να ανταμείψει όσους αγρότες έχουν προβεί σε ψευδείς δηλώσεις ζημίας για να εισπράξουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Όλα τα λεφτά για τα πραγματικά κιλά.

Dr Money





Όταν το πολιτικό κόστος καθοδηγεί τις αποφάσεις, η κατάσταση γίνεται μερικές φορές σουρεαλιστική.

Άτομα του γεωργικού χώρου μάς λένε ότι τα ΜΜΕ έχουν κάνει την τρίχα, τριχιά και οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι τόσο μαζικές όσο τις παρουσιάζουν. Θεσσαλία -κι εκεί πολλοί δεν συμμετέχουν- και δευτερευόντως Σέρρες είναι τα επίκεντρα μέχρι στιγμής.

Στη Θεσσαλία, σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου έπαθε ζημιά και ένα μέρος της βαμβακοπαραγωγής, τονίζουν. Όμως, η κρατική αποζημίωση ανά στρέμμα για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι μεγαλύτερη από τα έσοδα που θα είχαν αν πουλούσαν το βαμβάκι μείον το κόστος του εκκοκκιστηρίου, λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του. Άρα, βγαίνουν κερδισμένοι.

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, πρώην πολιτικός της ΝΔ και νυν πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παραδέχθηκε ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ ζημίωσε τον οργανισμό, παρανομώντας, καθώς δεν παρακράτησε το 20% των αποζημιώσεων προς τους αγρότες όπως όφειλε να κάνει. Και φυσικά έστειλε τον λογαριασμό στους έντιμους φορολογούμενους αυτής της χώρας, καθώς ο προϋπολογισμός επιχορηγεί τον ΕΛΓΑ.

Σε άλλη Δυτική χώρα, αν έβγαινε ο αντίστοιχος πρόεδρος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και έλεγε αυτά τα πράγματα, θα είχε αποπεμφθεί. Ακόμη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τον κατακεραύνωναν, ο εισαγγελέας θα τον εγκαλούσε για απιστία και τα ΜΜΕ θα ήταν στα κάγκελα.

Εδώ, τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Το πολιτικό και το μιντιακό σύστημα θεωρεί φυσιολογική την ανωτέρω δήλωση και η Δικαιοσύνη είναι αυτή που είναι.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος, έμμεσα αλλά σαφώς, δήλωσε ότι πολλοί αγρότες ζητάνε από τον ΕΛΓΑ πολύ περισσότερα απ’ αυτά που έχουν δικαίωμα με βάση την ασφαλιστική εισφορά που πληρώνουν.

Αυτό δεν εμπόδισε τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2023 έως τις 28 Φεβρουαρίου αντί της 15ης Απριλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μια αναμφισβήτητα σωστή κίνηση αν συνοδευθεί από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το 2023 έως τις 28 Φεβρουαρίου ή λίγο νωρίτερα. Όμως, δεν διακρίνουμε τέτοια πρόθεση στις δηλώσεις.

Ακόμη, μερικές φορές αγρότες μιλάνε για επιβάρυνση από τον ΦΠΑ. Όμως, τον ΦΠΑ πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ οι αγρότες μπορούν να τον συμψηφίσουν. Για να πληρώνουν ΦΠΑ οι αγρότες σημαίνει ότι πουλάνε τα προϊόντα τους χωρίς τιμολόγια.

Επίσης, η φοροδιαφυγή είναι ένα αρκετά εκτεταμένο σπορ στον αγροτικό τομέα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος των 500 χιλιάδων και πλέον ατόμων που δηλώνουν αγρότες. Μόλις 30-40 χιλιάδες αγρότες δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, αν θυμόμαστε καλά. Αν όμως μιλήσεις για μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον κλάδο, γίνεσαι κακός.

Φυσικά, τα κόστη παραγωγής έχουν αυξηθεί επίσης όπως τα μεροκάματα, η ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, έχουν ανέβει οι τιμές πώλησης αρκετών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Όμως η λογική που διαχρονικά θέλει τα κέρδη στον αγροτικό τομέα να ιδιωτικοποιούνται και τις ζημιές να κοινωνικοποιούνται, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Τους μόνους που συμφέρει, είναι τους άπληστους εκ των αγροτών.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.



euro2day.gr 

Σχόλια