Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη – Φάμελλου με φόντο το κράτος δικαίου


Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Τι ανέφεραν Κ. Μητσοτάκης και Σ. Φάμελλος για το κράτος δικαίου, αλλά και για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών


Ανέβηκαν οι τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε τους ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου.


«Ευρωβουλευτές ασχημονούν κατά της πατρίδας»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έκθεση του Economist για τον δείκτη Δημοκρατίας στην Ελλάδα και επεσήμανε απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «αυτά δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πάνε ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν κατά της πατρίδας ενώ πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο, και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα».

Είπε επίσης ότι αποδεικνύεται πως η κοινωνία διαθέτει μεγαλύτερη ωριμότητα και νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και αρκετούς πολιτικούς.


«Χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν»

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έλαβε τον λόγο και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αν και «ατελές», καθώς όπως πρόσθεσε, «πάει την κοινωνία μπροστά». Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της Ν.Δ. να το ψηφίσει μόνη της.

Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν». Διερωτήθηκε, εξάλλου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «πώς ανέχεστε ακροδεξιές φωνές στο δικό σας κόμμα;» και «πώς γίνεται ο κ. Σαμαράς να διαφωνεί με βασικές επιλογές;».

Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Τη δική σας αδυναμία ζητάτε να την καλύψουν βουλευτές διά της αποχής τους από την ψηφοφορία», σχολίασε. «Για την τοποθέτηση Βορίδη ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο δεν τρέχει τίποτα; Δεν θα κρίνετε την τοποθέτησή του που σας εκπροσωπεί εδώ; Πώς δύναται ένας υπουργός να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο αλλά να μην έρχεται στη Βουλή στη συζήτηση για την ένσταση αντισυνταγματικότητας;», συνέχισε.

Επιπλέον ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο κ. Σκέρτσος και η κ. Συρεγγέλα είπαν ότι το νομοσχέδιο αυτό καλύπτει την κατεύθυνση του Συντάγματος για καταστατική ισότητα και έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό αν οι βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. που δεν θα το ψηφίσουν, παραβιάζουν την αρχή της καταστατικής ισότητας και τις αρχές που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία.

 «Όσοι βουλευτές και υπουργοί δεν το ψηφίσουν αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Συμφωνείτε ή όχι, κ. πρωθυπουργέ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι πώς οι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. δεν θέλουν την προστασία των παιδιών και θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η Έλ. Ακρίτα και η Αθ. Λινού έχουν καταθέσει «δύο πολύ σοβαρές» τροπολογίες, ζητώντας εκ νέου από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα τις στηρίξει. Επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα δύο ζητήματα που δεν λύνονται από την κυβέρνηση: το τεκμήριο γονεϊκότητας για παιδιά που αποκτώνται εκτός γάμου και δεν έχουν δύο γονείς, και τα «σοβαρά προβλήματα εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης με τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που έγιναν από τη Ν.Δ.».

Είπε ακόμη ότι με την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις για «το ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Φτάσατε να το συγκρίνετε με το δημοσίευμα του “Economist”. Δηλαδή την άλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσετε εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, να τους πείτε ότι δε σας λογαριάζω, κύριοι ευρωβουλευτές, γιατί προτιμώ να δίνω αξία στο δημοσίευμα του “Economist” και να γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια, γιατί αυτό είπατε προηγουμένως κ. πρωθυπουργέ», είπε.

Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν ώστε να μην είναι άμεσες οι ποινές στην Ελλάδα. «Μας προστάτευσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλετε να το αποδεχτείτε. Αλλά για το ότι η χώρα κινδυνεύει με ποινές, δεν φταίνε οι ευρωβουλευτές που το αποκάλυψαν. Δηλαδή θα λένε ψέματα για να καλύψουν τις δικές σας παραλείψεις και εγκληματικές επιλογές, εις βάρος της αλήθειας και της Δημοκρατίας;», τόνισε.

Επανέλαβε ότι «ανθέλληνας είναι όποιος κάνει μαύρο πρόβατο την Ελλάδα στην Ευρώπη, όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όποιος δεν βοηθάει να επιλυθούν εγκλήματα όπως της Πύλου και των Τεμπών», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Να μιλήσετε για την ελευθερία του Τύπου, για τη δολοφονία Καραϊβάζ, για τις απειλές κατά δημοσιογράφων, για όλα αυτά που έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά για την ουσία, όχι γιατί οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν την αλήθεια και γιατί επιτέλους η αλήθεια ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο -αλλά δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στην ελληνική Βουλή». 

Ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό πότε θα δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση «στον πραγματικό δικαστή όλων μας που είναι ο ελληνικός λαός». Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι η Ν.Δ, δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση» και χρειάστηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.


«Δεν προχωρήσατε τη μεταρρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια λόγω Π. Καμμένου»


Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σχεδόν δάκρυσα κ. Φάμελλε με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της Κ.Ο. της Ν.Δ. Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι πράγματι εσείς προτείνατε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αποκρύψατε γιατί δεν προχωρήσατε στην νομοθέτηση στον πολιτικό γάμο. Έχει όνομα. Πάνος Καμμένος. Ήσασταν σε ισορροπία τρόμου με τον λαϊκιστή εταίρο σας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που πρότεινα αυτή τη μεταρρύθμιση, είπα ότι ως πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύομαι από την παράδοση αυτής της παράταξης να επιτρέπουμε στους βουλευτές μας να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Αγωνίστηκα να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να το ψηφίσουν και θα σεβαστώ την απόφαση που θα πάρει καθένας, είτε απέχοντας, η οποία είναι μια στάση απολύτως αποδεκτή».

«Για να δούμε πόσοι θα απέχουν και από εσάς και τελικά το ενδιαφέρον να είναι τι θα κάνει ο κ. Πολάκης, τον οποίο έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή. Εγώ δεν απείλησα κανένα με διαγραφή, ούτε έβαλα κομματική πειθαρχία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ήξερα εξ αρχής ότι δεν μπορώ να τους πείσω όλους και το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο ότι «έχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και να διαπιστώσετε πόσο αρραγής τελικά είναι η ενότητα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας». Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και καταλόγισε στον κ. Φάμελλο ότι δεν μίλησε για το ΠΑΣΟΚ.

«Για να δούμε πόσοι από το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν. Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού σας. Η πραγματικότητα είναι ότι με τη στήριξη περισσότερων του ενός κόμματος φαίνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό από απόψε θα είναι νόμος του κράτους. Θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της εθνικής αντιπροσωπείας εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Ουκ ολίγοι βουλευτές σε άλλες χώρες που καταψήφισαν, ερωτηθέντες κάποια χρόνια μετά, αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος. Το λέω μόνο προς καταγραφή. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας αυτό που θα κάνουμε σήμερα ως εθνικό κοινοβούλιο» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα της συζήτησης κάνοντας εκτενείς αναφορές στα θέματα του κράτους δικαίου. Θα πω μόνο ότι ο τελικός κριτής δεν είναι ούτε το ευρωκοινοβούλιο, ούτε οι Reporters United, ούτε ο Economist. Είναι η έκθεση κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει διαρκή πρόοδο. 

Προσβλέπουμε στην επόμενη να έχουμε προοδεύσει κι άλλο. Η ιστορία θα γράψει και θα θυμηθεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν ψήφισμα το οποίο ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα το οποίο εσείς υποκινήσατε, το συγγράψατε, το επικαλείστε. Τα ονόματα των δικών σας ευρωβουλευτών θα είναι ταυτισμένα με αυτή την προσπάθεια να παρουσιάσετε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτή που βλέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Διασύρετε τη χωραε κάποιους στο εξωτερικό».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

naftemporiki.gr








Σχόλια