Εξι νομικοί απαντούν μέσω FT: Αυτοί είναι οι λόγοι που εισηγήθηκαν στο ΔΠΔ τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου - Γκάλαντ


Φωτογραφία: EPA/ DEBBIE HILL / POOL


Η ομάδα των 6 ειδικών που σύστησαν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξηγούν το σκεπτικό τους σε έκθεση που δημοσιοποίησαν σήμερα.


«Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η στρατιωτική απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα έχουν δοκιμάσει το σύστημα του διεθνούς δικαίου φτάνοντάς το στα όριά του», αναφέρει η ομάδα των ειδικών στους FT για τα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς.

«Αυτός είναι ο λόγος γιατί, ως διεθνείς νομικοί, αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε στην απόφαση του επικεφαλής της δίωξης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Καρίμ Χαν, ο οποίος μας ζήτησε να εκφράσουμε τις συστάσεις μας για το αν υπήρχαν επαρκή αποδείξεις για να ασκήσει δίωξη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» αναφέρουν.

«Σήμερα, ο εισαγγελέας έκανε ένα ιστορικό βήμα για να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τα θύματα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, εκδίδοντας πέντε εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από ανώτατους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης περιλαμβάνουν πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 Για μήνες, έχουμε συμμετάσχει σε μια εκτενή διαδικασία αναθεώρησης και ανάλυσης», συνεχίζει η ομάδα των ειδικών στους FT.

«Έχουμε ελέγξει με προσοχή κάθε ένα από αυτά τα εντάλματα, υπογραμμίζοντας παράλληλα το υλικό από την ομάδα του εισαγγελέα. Μεταξύ αυτών είναι οι καταθέσεις, οι αποδείξεις από τους ειδικούς, οι επίσημες επικοινωνίες, βίντεο και φωτογραφίες. Στη νομική μας έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, συμφωνούμε ομόφωνα πως η δουλειά της εισαγγελίας ήταν αυστηρή, δίκαιη και βασίστηκε στη νομοθεσία και τα γεγονότα.

 Επίσης, συμφωνούμε ομόφωνα πως υπάρχουν βάσιμα δεδομένα που μας κάνουν να πιστεύουμε πως οι ύποπτοι που αναγνωρίζει έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εντός της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον εισαγγελέα να καλεί εξωτερικούς ειδικούς να συμμετέχουν σε μία αναθεώρηση των αποδείξεων, πάντα υπό κατάλληλες ρυθμίσεις εμπιστευτικότητας, κατά τη διάρκεια έρευνας ή δίκης, όπως αναφέρει η ομάδα των έξι.

Όπως διευκρινίζουν «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας διεθνής εισαγγελέας σχηματίζει μία ομάδα ειδικών για να υποβάλει τις δικές της συμβουλές και συστάσεις σε εν δυνάμει κατηγορίες που σχετίζονται με μία σύγκρουση. Αλλά αυτή η σύγκρουση είναι ίσως άνευ προηγουμένου στον βαθμό στον οποίο έχει προκαλέσει παρεξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο και τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, έναν ιδιαίτερα διχασμένο λόγο και, σε ένα πλαίσιο, ακόμη και τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία» σχολι΄΄αζουν αναλύοντας το σκεπτι΄κο τους.

Συνεχίζουν στην έκθεσή τους λέγοντας πως «Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που ως ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, με διαφορετικό ο καθένας υπόβαθρο, αισθανόμαστε ότι είχαμε υποχρέωση να δεχθούμε την πρόσκληση για μία νομική άποψη, αμερόληπτη και ανεξάρτητη, βασισμένη σε αποδείξεις. Επιλεγήκαμε βάσει της ειδικότητας μας στο διεθνές δίκαιο, στη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και στην περίπτωση δύο εξ ημών, βάσει της εμπειρίας ως πρώην δικαστές σε περιπτώσεις διεθνών εγκλημάτων. 

Κοινός μας στόχος είναι η προώθηση της λογοδοσίας και καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων εντάλματος βασιζόμενοι σε ένα αντικειμενικό νομικό πρότυπο. Καταλήξαμε σε αυτά τα συμπεράσματα ομόφωνα.

»Και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιήσουμε τα ευρήματά μας στο σημείο που ο λόγος έχει πολιτικοποιηθεί, η παραπληροφόρηση ήταν διάχυτη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πρόσβαση στην πρώτη γραμμή.

»Η ομάδα των ειδικών ομόφωνα συμφωνεί με το συμπέρασμα του εισαγγελέα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που τον κάνουν να πιστεύει ότι τρεις από τους ηγέτες της Χαμάς, οι Χιάγια Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαίλ Χανίγια, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, την απαγωγή τουλάχιστον 245 ομήρων και τις πράξεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν κατά ισραηλινών ομήρων.

»Η ομάδα συμφωνεί επίσης ομόφωνα πως οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν από τον εισαγγελέα παρέχουν βάσιμα στοιχεία που τον κάνουν να πιστεύει πως ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό συμπεριλαμβάνει το έγκλημα πολέμου της σκόπιμης πρόκλησης λιμού σε πολίτες ως πρακτική πολέμου και της δολοφονίας Παλαιστινίων ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

»Οι λόγοι που μας έκαναν να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα τίθενται στην έκθεσή μας. Είναι συμαντικό να κατανοήσει κανείς ότι οι κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με τις αιτίες της σύγκρουσης. Οι κατηγορίες αφορούν στη διεξαγωγή πολέμου με τρόπο που παραβιάζει τους καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι ισχύουν για τις ένοπλες ομάδες και τις ένοπλες δυνάμεις σε κάθε κράτος στον κόσμο.

 Και, φυσικά, οι αιτήσεις για τα εντάλματα σύλληψης που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ελπίζουμε ότι ο εισαγγελέας θα συνεχίσει να διεξάγει εστιασμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν οι άμαχοι ως αποτέλεσμα της εκστρατείας βομβαρδισμών στη Γάζα και των στοιχείων σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε εναντίον Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου».

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το βήμα που έγινε σήμερα από τον εισαγγελέα είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του διεθνούς ποινικού δικαίου. Δεν υπάρχει σύγκρουση που θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον διεθνή νόμο, η ζωή ενός παιδιού δεν έχει λιγότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου.

»Ο νόμος που εφαρμόζουμε είναι ανθρωπιστικός, όχι νόμος για την εκάστοτε πλευρά. Πρέπει να προστατεύει όλους τους πολίτες, όλα τα θύματα αυτής της σύγκρουσης. Και όλους τους πολίτες στις συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης θα αποφασίσουν τελικά ποια εντάλματα θα πρέπει να εκδοθούν και αν θα εκδοθούν. Και καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ελπίζουμε ότι οι αρχές, οι μάρτυρες και οι επιζώντες θα συμβάλουν στην δικαστική διαδικασία.

»Κλείνοντας, ελπίζουμε πως αυτή η διαδικασία θα συμβάλλει στην αυξημένη προστασία των πολιτών και την βιώσμη ειρήνη σε μία περιοχή που έχει υπομείνει ήδη τόσα πολλά».

Την έκθεση υπογράφουν οι: λόρδος Τζάστις Φούλφορντ, δικαστής Θίοντορ Μέρον, δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, δικηγόρος Ντάνι Φρίντμαν, η βαρόνη Ελένα Κένεντι, η νομικός Ελίζαμπεθ Γουίλμσαρστ».
dnews.gr


Σχόλια