EKT: Τι βλέπουν τώρα αγορές και οικονομολόγοι για μετά την 6η Ιουνίου [γραφήματα] Οι τελευταίες οικονομικές εκθέσεις παρέχουν αρκετά επιχειρήματα στους πιο εγκρατείς - Διχάζονται οι προβλέψεις
Η προσοχή των αγορών, αλλά και των οικονομολόγων αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Ιουνίου. Όχι τόσο για αυτή καθεαυτή την απόφαση που θεωρείται δεδομένη για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, όσο για τα μηνύματα που θα στείλουν οι αξιωματούχοι όσον αφορά τα επόμενα βήματα.
Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ο επίμονος πληθωρισμός, η ταχεία αύξηση των μισθών και η εκπληκτικά ισχυρή παραγωγή της ευρωζώνης θα ανακόψουν τον ρυθμό της φρενάρουν τη νομισματική χαλάρωση.
Σε αυτή την εκτίμηση συμβάλλουν και οι συγκρατημένες προσεγγίσεις των γερακιών της τράπεζας που εμφανίζονται συντηρητικά και ουσιαστικά προτρέπουν σε εγκράτεια μετά την πρώτη μείωση.
Οι traders, άλλωστε, έχουν περικόψει τα στοιχήματα χαλάρωσης, στον απόηχο των δηλώσεων της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ και του Χοακίμ Νάγκελ, προέδρου της Bundesbank, που φαίνεται να απομακρύνουν τον Ιούλιο από το πλάνο των συζητήσεων, ενώ και ο αυστριακός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν έστειλε μήνυμα ότι δύο μειώσεις το 2024 μπορεί να αρκούν.
Οι πιο συντηρητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού σε διαδοχικές συνεδριάσεις θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές να ακολουθήσουν αυτόν τον ρυθμό ως βάση τους. Ενδέχεται, επίσης, να μην είναι αρκετά σίγουροι ότι μπορεί πραγματικά να αποκλίνει η πολιτική της ΕΚΤ από εκείνη της Fed χωρίς αρνητικό αντίκτυπο.
Εξάλλου, οι τελευταίες οικονομικές εκθέσεις παρέχουν αρκετά επιχειρήματα στους πιο εγκρατείς. Ένας βασικός δείκτης για τους μισθούς ευρωζώνη, που οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα έδειχνε ότι το κάστρο του πληθωρισμού έχει επιτέλους κατακτηθεί, δεν διαμορφώθηκε αναλόγως, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις τιμών, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αμβλυνθούν. Πράγματι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% τον Μάιο, έναντι 2,4% τον Απρίλιο — περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ταυτόχρονα, η οικονομία των χωρών της ευρωζώνης ανέκαμψε περισσότερο από όσο αναμενόταν μετά την ήπια ύφεση που σημείωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με την αγορά εργασίας να παραμένει ανθεκτική, την ανεργία να βρίσκεται πρόσφατα σε χαμηλό όλων των εποχών και οι έρευνες των επιχειρήσεων να δείχνουν ακόμη και σημάδια της ζωής σε στη βιομηχανία που δίνει μάχη.
Κανείς δεν βλέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρνούνται την περικοπή του Ιουνίου, η οποία θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από το ρεκόρ 4% που έφτασε πριν από εννέα μήνες. Και η συνολική υποχώρηση του πληθωρισμού θα πρέπει να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Τώρα, όμως, η αγορά τιμολογεί δύο και όχι τρεις μειώσεις μετά τον Ιούνιο, έχοντας αποκλείσει τον Ιούλιο, και δίνοντας 60% πιθανότητες για μια νέα μείωση τον Σεπτέμβριο.
Ο Piet Christiansen της Danske Bank και ο Mariano Valderrama, οικονομολόγος στην Intermoney στη Μαδρίτη, είναι μεταξύ εκείνων που δεν προβλέπουν δεύτερη μείωση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.
«Έχουμε αμφιβολίες για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Valderrama, επικαλούμενος την αγορά εργασίας, τους μισθούς και την ταχύτερη οικονομική επέκταση. Επιπλέον, «η δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να χαλαρώσει πολύ φέτος», πρόσθεσε.
Άλλοι, όπως ο Gebhard Stadler στην Bayerische Landesbank, προβλέπουν μια παύση τον τελευταίο μήνα του έτους, μετά από μόλις δύο μειώσεις.
«Ο δομικός πληθωρισμός θα αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι έχει εκτιμήσει η ΕΚΤ μέχρι στιγμής, δεδομένης της συνεχούς, ισχυρής αύξησης των μισθών και των υγιών τάσεων των περιθωρίων», είπε. «Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των αμερικανικών εκλογών και σε σχέση με το πώς θα επηρεαστεί η εμπορική πολιτική και η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου».
Η Fed έχει επισημάνει ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να πρέπει να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% – εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορεί να αποκλίνει από αυτό η ΕΚΤ μονομερώς.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, έχει δηλώσει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική σε όλη τη διάρκεια του 2024.
«Στο παρελθόν, μια πρώτη μείωση επιτοκίων ακολουθούνταν πάντα από περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων για τη στήριξη της ανάπτυξης ή/και για την αντιμετώπιση μιας κρίσης», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος macro της ING. «Αυτήν τη φορά, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα από αυτά τα δύο. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ΕΚΤ να αναγκαστεί να μεταβεί από το “ένα ίσον κανένα” σε μια λογική “ένα και έγινε”.ot.gr
Σχόλια